Titel
De wijk van morgen: digitaal
Omschrijving

De wijk die energie en voeding genereert. Waar afval wordt omgezet naar energie. Waar mobiliteit altijd schoon en gedeeld is. Waar er geen beheerkosten zijn omdat mensen het zelf doen.  De sleutel naar succes voor een circulaire wijk is de ontwikkeling met de community. De volgende stap is participatie en co-creatie. Door met inwoners te starten vanuit verbeelding, innovatie en inspiratie, waarin de nieuwste technologie en inzichten in biodiversiteit zijn verwerkt, ontstaat de circulaire wijk.

Voor de ontwikkeling van een circulaire wijk hoeven we niet vanuit nul te starten. In een inspirerende sessie nemen Tjeerd Haccou en Alzira Schaap je mee in hoe dit in de praktijk is gerealiseerd. Schoonschip is de eerste drijvende, circulaire digitale wijk van Europa. Via het programma Green Deal circular Festivals (geïnitieerd door EZK en IenW) leer je welke oplossingen voor het oprapen liggen maar ook welke uitdagingen er zijn als we willen opschalen.

 

Verdiepen

Na het verhaal komen de kritische vragen. Sophie van Velzen (VNG) gaat in gesprek met Alzira Schaap en Tjeerd Haccou over deze ervaringen. Welke lessen kunnen we trekken en welke kansen zien zij voor opschaling?

Gemeenten krijgen met gemeentelijke opgaven zoals; veiligheid, openbare ordering, klimaat en energie en mobiliteit te maken. Hoe knopen we dat aan elkaar? Een digitaliseringsstrategie maakt het mogelijk dit soort initiatieven te verbinden en versterken. Maar, om dat georganiseerd te doen zijn er kaders nodig. Daar helpt de digital decade bij.

 

Kansen

De implementatie van de Digital Decade biedt ruimte aan innovatie op een verantwoorde wijze; om de maatschappelijke opgaven op te lossen. We praten je bij over welke ondersteuning we gemeenten hierbij bieden. En halen ook graag op wat er nog aan wensen ligt, bijvoorbeeld op het gebied van handreikingen en standaarden, maar ook op het gebied van netwerken.

En denk al vast na over de vraag: op welke plek wil ik mijn circulaire wijk?

Tijd
2:15 PM - 3:00 PM
Zaal
Lokaal 6
Type sessie
(op locatie)

Gespreksleider

Sophie van Velzen