Titel
Kan AI sociale verbindingen creëren?
Omschrijving

Uit onderzoek van onder andere het RIVM blijkt dat veel mensen zich alleen voelen.

Ouderen geven dit aan, maar ook veel jongeren tussen de 18 tot en 25 jaar. Een trend die overigens ook al voor corona zichtbaar was. In die context wordt al een paar jaar geëxperimenteerd met artificiële empathie. Bijvoorbeeld door gezelschapsrobots bij dementerende ouderen in te zetten. Uitgerust met spraakherkenning kunnen ze praten, luisteren en zelfs een (geheugen)spelletje spelen. Ze zouden op die manier een gevoel van gezelschap en verbondenheid creëren. Maar welke technologische oplossingen zijn er nog meer op gebied van artificiële empathie? En zou de overheid de ontwikkeling ervan moeten stimuleren of juist begrenzen?

Wetenschapsjournalist Bennie Mols neemt ons mee in de laatste ontwikkelingen uit binnen- en buitenland. Aan de hand van verschillende voorbeelden laat hij zien hoe technieken als AI, robots en AR/VR zijn in te zetten bij sociale vraagstukken.

Directeur Rijksorganisatie ODI Richard Vielvoije en Digital Life Architect Edwin Fennema van Centric IT zullen na de bijdrage van Mols reflecteren op de gegeven voorbeelden. Welke verantwoordelijkheid hebben overheid en bedrijfsleven om zulke technologie op te schalen en ons tegelijkertijd te behoeden voor mogelijke negatieve aspecten ervan?

Gekoppeld aan deze sessie vindt er tijdens i-Bestuur ook een sociaal-digitaal experiment met 100 congresdeelnemers plaats, waarbij virtueel gezelschap op een smartphone mogelijk een rol kan spelen in het creëren van nieuwe sociale verbindingen tussen verschillende mensen. Aan het slot van deze sessie zullen Richard en Edwin de voorlopige resultaten daarvan bekend maken.

 

Tijd
15:30 - 16:15
Zaal
Motorruimte
Type sessie
(op locatie & online)

Gespreksleider