Titel
Een klimaatcontract voor de stad
Omschrijving

Een van de Europese missies is om in 2030: 100 klimaat neutrale steden te realiseren. Wet – en regelgeving uit de Digital Decade moet hieraan bijdragen. Rian van Dam, burgermeester van de gemeente Hollands Kroon en lid van de Commissie Informatiesamenleving neemt u mee in wat er vanuit Europa op u afkomt. Waarom is het van belang om EU-wetgeving in samenhang te analyseren en te implementeren. En hoe helpt de VNG u daarbij.
 
De gemeente Den Haag is de eerste stad met een eigen klimaatakkoord. Meer dan 100 bedrijven, organisaties, bewonersgroepen en de gemeente werken hieraan mee. Jonas Onland, strategisch adviseur Europa VNG, gaat in gesprek met de gemeente Den Haag en haalt de belangrijkste lessons learned op in de ontwikkeling van het klimaatcontract en financieringsplannen. Hoe heeft de gemeente bij deze missie de mens in het hart van de digitale transformatie gezet, wat zijn de randvoorwaarden voor een succesvolle samenwerking om tot een gezonde en groene stad te komen en wat zijn de uitdagingen om tot een financieringsplan te komen. Daarna zal Michiel van Dongen namens het ministerie van IenW reflecteren op welke manier de klimaat contracten en de financieringsplannen gaan helpen om betere afwegingen te maken.
 
Ook de missie aanpak van de Europese Commissie levert praktische instrumenten op. Denk dan aan een National Support Structure en de mission Helpdesk. Jonas Onland ligt beide initiatieven kort toe en legt uit hoe u hier gebruik van kunt maken. Deze sessie is een vervolg op het verhaal over de Digital Decade uit 2023. We zetten in op een interactieve sessie met voldoende ruimte voor het stellen van vragen.

Gespreksleider(s)

Jonas Onland