Titel
Aansluiten op Europese samenwerking: verwondering vanuit het Justitiedomein
Omschrijving

Hoe sluit je aan bij digitalisering van dienstverlening in Europa? Hoe kun je Europese wetgeving als kansen benutten in ons Nederlandse werkveld?  Lessen en ervaringen vanuit het justitiedomein (eJustice) door Barend Sluijter (JenV) en Menno Gmelig Meijling (ICTU). 
Het begon met twee initiatieven: rechtbanken en gerechtsdeurwaarders uit Nederland gaan voortaan Europese berichten digitaal uitwisselen. Daarbij blijft het niet. Europese wetgeving verplicht het hele Nederlandse justitiedomein aan te sluiten op gedigitaliseerde samenwerking met hun partners uit andere lidstaten. Alle digitale communicatie verloopt daarbij via een gestandaardiseerde oplossing. Of het nu gaat om strafzaken -het op afstand verhoren van verdachten-, rechtshulpverzoeken of verkeersboetes.  
Barend Sluijter, MT lid bij de directie Rechtsbestel (DRB) van het Ministerie van JenV, anticipeerde op deze ontwikkeling en startte met de nodige voorbereidingen. Want Europa is een lastig en relatief onbekend speelveld.  JenV besluit de regie te nemen, een programma wordt gestart.  Daarbij wordt nadrukkelijk de samenwerking met betrokken partijen uit het veld gezocht. Nieuwe coalities zijn noodzakelijk in deze complexe vorm van dienstverlening. Mensen en budgetten moeten worden gemobiliseerd. 
Sluijter deelt graag zijn ervaringen in zijn zoektocht toe in grensoverschrijdende samenwerking. In deze sessie worden inzichten in en ervaringen met wettelijke Europese verplichtingen in het justitiedomein gedeeld: wat kom je als bestuurder allemaal tegen als gevolg van EU-wetgeving?  

Tijd
13:45 - 14:30
Zaal
Zaal 10 [2e verd.]

Gespreksleider(s)

Menno Gmelig Meijling