Denk mee tijdens deze interactieve sessie, waarin maatschappij en wetenschap samenkomen, over mogelijke oplossingen voor de informatiepositie van kwetsbare burgers.
Door het toeslagenschandaal werd duidelijk dat het gebruik van algoritmen in de publieke sector kan leiden tot discriminatie en stigmatisering van kwetsbare groepen. Deze inwoners hebben onvoldoende kennis over hoe hun data wordt verzameld en wordt gebruikt voor publieke dienstverlening met dramatische gevolgen.
De maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken verzorgt samen met Marianne van den Anker, Ombudsvrouw Rotterdam-Rijnmond, en Erna Ruijer, assistent-professor aan de Universiteit van Utrecht, een interactieve sessie over noodzaak tot versterking van de informatiepositie van kwetsbare (groepen) burgers. Tijdens de sessie gaan we in gesprek om problemen in de toekomst te voorkomen en verkennen we praktische oplossingen.
Marianne van den Anker is sinds 2021 de Ombudsman Rotterdam-Rijnmond. In de regio Rotterdam is een grote groep slachtoffer van het toeslagenschandaal en daarom is door de Ombudsman ‘de Rotterdamse agenda’opgesteld. Om de onderwerpen die op de agenda staan te kunnen oplossen, zijn meer partijen dan alleen de gemeenten nodig: het Rijk, de Belastingdienst, verzekeraars, woningbouwverenigingen enz. En natuurlijk de slachtoffers zelf. Alleen vanuit ‘samenaarschap’ kan herstel dichterbij komen. Om ervoor te zorgen dat het wordt opgepakt, brengt de ombudsvrouw deze agenda onder de aandacht bij het Rijk en de andere organisaties.
Erna Ruijer is assistent-professor aan de Universiteit van Utrecht en doet onderzoek naar het (her)gebruik van open data voor publieke problemen, data en sociale gelijkheid en samenwerking op het gebied van data. Voor de maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken doet zij onderzoek hoe de menselijk interactie, gericht op een gelijkwaardige informatierelatie tussen overheid en maatschappelijke actoren, kan bijdragen aan inclusieve data-ondersteunende dienstverleningen: ‘Human-in-the-loop’: de mens houdt toezicht. Het onderzoek richt zich specifiek op proactieve dienstverlening in het sociale domein en maakt gebruik van een innovatieve living lab methode als leeromgeving voor ambtenaren en maatschappelijke actoren.
De vraag is of menselijke interactie tussen kwetsbare inwoners en overheid over een gelijkwaardige informatiepositie kan bijdragen aan inclusieve data-ondersteunende dienstverlening. Denk en doe mee tijdens deze interactieve sessie, waarin maatschappij en wetenschap samenkomen.