Naam
Henk Jan Vink
Functie
Managing Director TNO Unit ICT
Organisatie
TNO unit ICT
LinkedIn
Spreker Biografie
Henk Jan Vink is bij TNO algemeen directeur van de unit ICT. Het onderzoek in zijn unit richt zich op toegepast onderzoek dat de concurrentiekracht van de industrie en het welzijn van de samenleving vergroot. Onderzoeksgebieden van de Unit ICT zijn: Data Sharing en Artificial Intelligence, Future Networks and Services, Trusted ICT en Systems Innovations.

Henk Jan is actief in veel verschillende ICT gerelateerde besturen en commissies zowel nationaal als internationaal. Op Europees niveau is hij bestuurslid van de International Data Space Association, de Gaia-X AISBL, de Big Data Value Association en van de founding board van de AI, Data and Robotics Association. Op landelijk niveau is hij bestuurslid van het eScience Center en ECP.NL

Voordat hij in 2018 in deze functie trad, heeft hij verschillende directie- en senior managementfuncties bekleed binnen TNO.
Menselijke maat in digitale maatschappij
In een samenleving waar de fysieke en digitale wereld steeds verder samensmelten, gebaseerd op connectiviteit, data en intelligentie, is het van groot belang vooraf na te denken over wat voor soort samenleving we willen zijn. De mens centraal en daarom grondrechten en publieke waarden centraal in het ontwerp van onze digitale samenleving. Daarnaast is het voor het welzijn van mensen ook van belang dat we het verdienvermogen in onze samenleving vasthouden en voorkomen dat er alleen "winner takes all" platformen ontstaan.
Henk Jan Vink