Naam
Arnoud van Gemeren
Functie
Hoofdredacteur iBestuur
Organisatie
Stichting iBestuur Congres
LinkedIn
Spreker Biografie
Arnoud van Gemeren heeft diverse posities als hoofdredacteur en uitgever gehad, onder meer bij CIO Magazine, voor deze rol bij iBestuur op zijn pad kwam.
Menselijke maat in digitale maatschappij
Iedereen staat erachter, maar niet iedereen kan er een messcherpe definitie van geven: de menselijke maat in de dienstverlening van de overheid. Wat houdt die menselijke maat in? Betekent het dat er ruimte moet zijn voor maatwerk in dienstverlening?
Maatwerk lijkt mooi, maar roept vragen op. Leidt het niet tot rechtsongelijkheid? En mag de samenleving van de overheid niet verwachten dat ze efficiënt en effectief werkt – dus met zo min mogelijk maatwerk?
Soms kun je een definitie benaderen door aan te geven wat iets niet is. De menselijke maat in dienstverlening is in elk geval niet data van onduidelijke kwaliteit gebruiken, niet transparant zijn over algoritmes en in de informatieverhouding met de burger altijd met 1-0 voor staan.
De overheid is goed in ‘zenden’, maar niet zo goed in antwoord geven als burgers reageren. Misschien is dat dan een begin van de menselijke maat: het gesprek aangaan.
Arnoud Gemeren